Prof. Dr. Serhat Yalçın
Dr. İrem Aktaş Başaran
Toplumun büyük bir kısmını etkileyen temporomandibular eklem (TME) hastalıkları için önemli bir kaynak olan kitap, ilk baskısından bu yana, protez ve çene cerrahisi uzmanları, diş hekimleri ve öğrenciler tarafından büyük ilgi görüyor. Pandemi, diş hekimlerinin TME hastalıklarıyla daha fazla karşılaşmasına neden oldu. Kitap, multidisipliner yaklaşılması gereken TME rahatsızlıklarında diş hekimlerine yol gösteriyor.
Temporomandibular eklem (TME) hastalıklarının belirtileri toplumun yüzde 50-75’inde görülüyor. Her geçen gün artan yaşam temposu ve stres, temporomandibular eklem rahatsızlıklarını artıran önemli bir unsur. Hastaların bu konuda yaşadıkları en büyük sıkıntı ise hangi hekime gideceklerini bilmemeleri.
TME rahatsızlıkları, multidisipliner yaklaşılması gereken, hem kasları hem temporomandibular eklemi oluşturan yumuşak ve sert doku elemanlarını içine alan kompleks hastalıklardır. Bu hastalıkların tedavisinde, diş hekimlerine büyük rol düşmektedir.
Bu kitabın amacı, diş hekimi kliniğine başvuran bir TME hastasına nasıl yaklaşılacağı, hastanın tedavisi ile ilgili nasıl bilgilendirileceği, hastaların başlangıç tedavilerinin yapılması ve gerekli durumlarda kimlere yönlendirileceği konusunda diş hekimlerini bilgilendirmektir. Ayrıca TME’nin yapısı, hastalıkları ve tedavileriyle ilgili akademisyenlere de bir kaynak oluşturmaktır.
PANDEMİYLE ŞİKAYETLER ARTTI
Covid-19 nedeniyle ciddi sağlık sorunları görülen son 2 yılda, diş hekimleri TME hastalıkları ile daha fazla karşılaşır oldu. Hastalarda, diş sıkma ve gıcırdatma gibi parafonksiyonların başladığı veya artığını gözlemlemek mümkün.
İlk baskısı 2010, ikinci baskısı 2015 yılında yapılan ve her seferinde çok kısa sürede tükenen “Dişhekimliğinde Temporomandibular Eklem Hastalarına Yaklaşım” kitabı, 2022’de yeniden okurlarla buluşuyor.
YENİ BÖLÜMDE, BRUKSİZM PSİKİYATRİK BAKIŞLA DEĞERLENDİRİLDİ
Çalışma, toplumun büyük bir kısmını etkileyen temporomandibular eklem (TME) hastalıkları için Türkçe bir kaynak sağlıyor. Genişletilmiş bu üçüncü baskıya, yeni bölümler eklendi. Kitabın yazarları Prof. Dr. Serhat Yalçın ve Dr. İrem Aktaş Başaran’ın yanı sıra değerli öğretim üyelerinin de kitapta imzası yer alıyor. Prof. Dr. Serra Sencer, Prof. Dr. Hane Kurt, Dr. Burcu Bal Küçük ve Dr. Halil İbrahim Ural gibi kıymetli isimler, yeni baskıya da katkıda bulundular. Yazar listesine yeni katılan Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tulga Tolun Şatır ise Bruksizm konusunu psikiyatrik bakış açısı ile değerlendirdi.
Eser, stresli geçen pandemi günlerinin ardından hem hastalar hem diş hekimleri için çok daha önemli olacak.
TEKNİK ÖZELLİKLER
Ebat: 210 mm x 220 mm
Sayfa Sayısı: 176
Renkli Ofset Baskı
Karton Kapak, Amerikan Cilt